Safe & Sound Protocol

Als 1 van de eerste muziektherapeuten ben ik gecertificeerd om het Safe & Sound Protocol (SSP) toe te passen.

Bij SSP luister je via een koptelefoon naar muziek. Dat is heel simpel en makkelijk. Er is alleen iets bijzonders aan de muziek: bepaalde tonen zijn er uit gefilterd. De tonen die overblijven, zorgen ervoor dat je hersenstam weer gaat leren hoe je veilige en onveilige situaties van elkaar kunt onderscheiden.

Bij mensen en kinderen die trauma hebben meegemaakt of langdurige stress hebben ervaren, kan je onbewuste systeem de hele wereld snel als onveilig zien. Angst en paniek is dan het gevolg, of letterlijk bevriezen. Het leven kan dan snel een hele opgave zijn. Er ontstaat vaak ook weer angst voor de angst. Je systeem raakt steeds sneller overprikkeld en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Door te luisteren naar de muziek, en ondertussen ook andere oefeningen te doen, kun je dat patroon doorbreken en weer manieren vinden om het leven beter aan te kunnen.

Het Safe & Sound Protocol is gebaseerd op de polyvagaaltheorie van dr. Stephen Porges.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *